Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Sense8: Γιατί καμιά φορά οι πέντε αισθήσεις δεν είναι αρκετές

Δεν είναι λίγες οι φορές που νομίζουμε πως διαβάζουμε τις σκέψεις των άλλων. Ότι, καμιά φορά, έχουμε δεθεί τόσο πολύ με τους γύρω μας που νομίζουμε πως  τους ξέρουμε όσο και τον ίδιο μας τον εαυτό. Ότι στην τελική, διαφορετικές προσωπικότητες καταλήγουν να γίνουν ένα.
Αν, όμως, λέμε τώρα, ξυπνούσαμε ένα ωραίο πρωινό και αράζαμε στο μπαλκόνι μας (ή όπου βολεύεται κανείς, τέλος πάντων), κι αντί για τη γνωστή μας θέα από την συμβατική γειτονιά μας, βλέπαμε μπροστά μας έναν ουρανοξίστη από τη Σεούλ, αντί για την αποκνικτική μυρωδιά του καυσαερίου, που έχουμε βαρεθεί να γεμίζει τα πνευμόνια μας, μυρίζαμε τις ευωδίες από ινδικό φαγητό, και, τέλος, αντί τα αυτιά μας να άκουγαν τις ενοχλητικές κόρνες από τις ώρες αιχμής, άκουγαν τη μουσική από ένα industrial πάρτυ στο Βερολίνο, νομίζω μια φρίκη θα τη νιώθαμε. Και τι θα γινόταν αν αυτή την εμπειρία την ένιωθαν ταυτόχρονα κι άλλοι άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο;
Είναι λίγο δύσκολο να τα αντιληφθεί κανείς με την πρώτη όλα αυτά. 
Κι όμως, πάνω σε αυτό το περίπλοκο σχήμα βασίζεται η σειρά επιστημονικής φαντασίας Sense8, η οποία έγινε διαθέσιμη από το Netflix στις 5 Ιουνίου του 2015.

Με δυο λόγια, η σειρά αφορά κάποιους ανθρώπους, από διάφορα σημεία του πλανήτη, οι οποίοι μετά από το έντονο βίωμα του θανάτου, συνδέονται πνευματικά, και είναι γνωστοί ως Sensates. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που τους καταδιώκουν, θέλοντας να εκμεταλευτούν αυτές τους τις ικανότητες. ΟΚ, θα πει κανείς, και τι διαφορετικό έχει να δώσει από άλλες παρόμοιες σειρές;


Το διαφορετικό στοιχείο στην προκειμένη περίπτωση ειναι πως δεν έχουμε μια ακόμα σειρά με δράση και διάφορα μπλιμπλίκια, για να 
περάσει η ώρα μας. Στο Sense8 θίγονται ζητήματα όπως είναι η πολιτική,  η σεξουαλικότητα ή η θρησκεία. 






Δημιουργοί της σειράς είναι οι Andy και Lana Wachowski, με προηγουμενα projects την τριλογία του Matrix, το Cloud Atlas κ.α., και ο Michael Straczynski, ο οποίος έχει ασχοληθεί μα χαρακτήρες όπως ο He-Μan και η She-Ra.





 Ο πρώτος κύκλος αποτελείται από δώδεκα επεισόδια, αντί για δέκα, όπως είχαν υπολογίσει οι δημιουργοί αρχικά. Όμως, μετά από γυρίσματα σε όλο τον κόσμο, είχε συγκεντρωθεί αρκετό υλικό,  το οποίο ήθελαν οπωσδήποτε να συμπεριλάβουν στη σειρά. Ευτυχώς το Netflix έδωσε τη συγκατάθεση του για τα επιπλέον επεισόδια.




Βλέποντας κανείς τη σειρά, μπορεί να εστιάσει στις προσωπικότητες των πρωταγωνιστών, οι οποίες παρουσιάζονται σε βάθος. Μέχρι βέβαια να μπλεχτούν τα πράγματα. Όταν ο φόβος του ενός να γίνει και του άλλου,  όταν οι αποφάσεις που καλούνται να πάρουν επηρεάζουν ανθρώπους από την άλλη άκρη της γης, όταν, ακόμα, νιώσουν την αδυναμια του άλλου, και, κυριολεκτικά, μπουν στο σώμα του για να τον βοηθήσουν. 
Και ποιοί έιναι αυτοί οι τόσο διαφορετικοί χαρακτήρες, που, αν και μακριά ο ένας από τον άλλο, είναι τόσο στενα συνδεδεμενοι; Ας τους μάθουμε λοιπόν:

Nomi Marks
Blogger και hack-τιβίστρια από το Σαν Φραντσίσκο, μεγαλωμένη σε οικογένεια η οποία δεν αποδέχοταν τις επιλογές της, προσπαθεί να προσαρμοστεί στην αλλαγή της ζωής της, έπειτα από την απόκτηση της επίγνωσης των ικανοτήτων της. Και, σίγουρα, ξέρει πολύ καλά από αλλαγές.
Riley Blue
DJ από την Ισλανδία, θεωρεί πως είναι καταραμένη και κατηγορεί τον εαυτό της για τον θάνατο αγαπημένων της προσώπων. Πλέον, πρέπει να προσαρμοστεί και την ταυτότητα της sensate.
Wolfgang Bogdanow
Μπλεγμένος με εγκληματικές οργανώσεις της Γερμανίας,  αντιμετωπίζει άλυτα προβλήματα από μικρός με τον πατέρα του, που πλέον έχει πεθάνει, γνωρίζοντας ταυτόχρονα μια νέα εκδοχή του εαυτού του.
Lito Rodriguez
Ηθοποιός από το Μεξικό, με σπουδαία καριέρα και φήμη. Κρύβει, όμως, μυστικά που μπορούν να του τινάξουν όλα αυτά στον αέρα. Ή έτσι νομίζει εκείνος.



Sun Bak
Στέλεχος επιχείρησης στην Σεούλ της Νότιας Κορεας, και κρυφά από τον πολύ κόσμο, ασχολείται με το kickboxing, προσπαθεί να ισορροπήσει στο μυαλό της την απόφαση να θυσιαστεί για χάρη των οικογενειακών δεσμών ή όχι.




Kala Dandekar
Χημικός από την Ινδία, με θέση σε μια από τις πιο μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, είναι, παράλληλα, βαθια θρησκευόμενη, λόγω γεγονότων που συνέβησαν στην παιδική της ηλικία.



Will Gorski
Αστυνομικός από το Σικάγο, θεωρεί πως είναι υπεύθυνος για την προστασία των άλλων, βάζοντας συχνά τον εαυτό του σε κίνδυνο.





Capheus "Van Damme"
Οδηγός λεωφορίου από την Κένυα, προσπαθεί να μοιάσει στο αγαπημένο του κινηματογραφικο είδωλο, ενώ βγάζει χρήματα για να φροντίσει την άρρωστη μητέρα του. Μαθαίνει από πρώτο χέρι πως ο κινηματογράφος αντιγράφει την παραγματική ζωή.


Και, κάπως έτσι, αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι, καταρρίπτουν τα γεωγραφικά σύνορα, και, πνευματικά, γίνονται ένα. Αλλά τι πρόκειται να γίνει αν έρθουν και με φυσικό τρόπο κοντά ο ένας με τον άλλο;
Στις 8 Αυγούστου του 2015 ανακοινώθηκε πως η σειρά θα συνεχιστεί με δεύτερο κύκλο επεισοδίων. Μεχρι τότε ας αρκεστούμε στις ήδη υπάρχουσες αισθήσεις μας.

Mystiro

Sources:
http://www.imdb.com/title/tt2431438/?ref_=fn_al_tt_1
http://sense8.wikia.com/wiki/Sense8_Wiki
https://en.wikipedia.org/wiki/Sense8



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου