Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

"Μή κρίνετε, ίνα μη κριθήτε" - αυτολογοκριθείτε.

Κριτική. Κριτική έργων τέχνης. Κριτική θεάτρου. Κριτική τηλεόρασης. Κριτική χαρακτήρων. Κριτική συμπεριφορών. Κριτική γεγονότων. Πάσης φύσεως κριτική. Αυτοκριτική.

Πόσο εύκολο είναι να προβείς, να προβώ να προβούμε σε κριτική κάθε μορφής. Πολύ. Πόσο αβίαστο είναι να προσδώσουμε χαρακτηρισμούς σε οτιδήποτε ρέει. Πολύ. Πόσο συχνό είναι να υποστηρίξουμε ότι διεξάγουμε αυτοκριτική για να μην δώσουμε κακή εντύπωση. Πάρα πολύ. Πόσο επιτυχές είναι να ασκήσουμε όντως αυτοκριτική; Υπό συζήτηση.

Είσαι έτοιμος να δεις την αλλοιωμένη φάτσα σου στον καθρέφτη το πρωί, όπως υποστηρίζεις; Υπό αμφισβήτηση.

Για να τη δεις πρέπει πρώτα να ανοίξεις τα μάτια σου. Τις περισσότερες φορές, που ισχυριζόμαστε ότι ασκούμε αυτοκριτική, όντως καθόμαστε νοητά μπροστά από έναν καθρέφτη. Ωστόσο ή δεν ανοίγουμε τα μάτια μας ή φοράμε γυαλιά ηλίου τα οποία διαστρεβλώνουν τα χρώματα, δηλαδή την ένταση της ζωής.

Τι είναι αυτό που μας αποτρέπει; Η πρώτη λογική σκέψη είναι ότι φοβόμαστε αυτό που θα αντικρίσουμε. Είμαι εγωιστής, οξύθυμος, εξαρτημένος, πληγωμένος. Ο φόβος  είναι πολύ ισχυρό συναίσθημα. Και σε εκείνο το σημείο είναι που μετατρέπεται σε άρνηση, θυμό, απαξίωση και πολλά βαγόνια ακόμη. Είναι εκείνο το σημείο που κλείνουμε τα μάτια μας ή τους βάζουμε τα γυαλιά ηλίου.
Εάν τελικά προχωρήσουμε και κατακτήσουμε το φόβο μας, κοιτώντας τον καθρέφτη, η δεύτερη λογική σκέψη που απορρέει είναι ότι πιθανόν θα δούμε, όχι την γυμνή, μα μια άσχημη αλήθεια. Υπάρχουν και εδώ, λοιπόν, δύο τινά. Είναι το τελικό στάδιο. Ή το αποδέχεσαι ή το αλλάζεις. Και οι δύο δρόμοι είναι δύσκολα διαχειρίσιμοι. Πρέπει να διαπραγματευτείς. Και η διαπραγμάτευση θα είναι με έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο, τον εαυτό σου.

Εκεί το τραπέζι το στήνεις εσύ, τα σερβίτσια τα διαλέγεις εσύ, το πόσο θα διαρκέσει το επιλέγεις εσύ. Αυτός που είναι απέναντι σου ή θα παραμείνει ο ίδιος ή θα αλλάξει. Ας μη φωνάξετε αυτή τη φορά. Ας μη σηκωθείς και φύγεις από το τραπέζι. Άκουσε τον.  Όταν τον κατανοήσεις την απάντηση σε όλα τα ερωτηματικά σου θα τη νιώσεις. Και τότε θα πάτε μαζί και για ποτό.
Εάν δεν φύγετε μαζί δεν έγινε και κάτι. Είναι όμως πολύ πιθανό πάλι να κριτικάρεις εύκολα τον τύπο στο απέναντι πεζοδρόμιο. Και αύριο να περάσεις γενεές δεκατέσσερις τη καρικατούρα στη δουλειά. Και μεθαύριο στο γυμναστήριο να σπάσεις τα νεύρα σου με τον μπολντιμπιντερά. Δεν κουράστηκες να αφιερώνεις χρόνο στους άλλους;


Υ.Γ. Οι μαθηματικοί υποστηρίζουν ότι κάθε πρόβλημα έχει και τη λύση του. Οι μηχανικοί αναζητούν τη βέλτιστη λύση. Οι θεωρητικοί αντιτείνονται ότι υπάρχουν  πολλές θεωρίες. Ποια είναι η δική σου; Μία από τις παραπάνω; Καμία από τις παραπάνω; Ενδιάμεσα από τις παραπάνω. Μήπως πρέπει να πας σε εκείνον το καφέ που άφησες στη μέση για να τη βρεις; Ίσως τελικά ο απέναντι καθρέφτης να μην έχει μόνο ασχήμια αλλά και ένα  χαμόγελο να σε περιμένει. Αργείς.

                                                                                                                                                   VN

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου