Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Η ιστορία του delivery




Πρόκειται για μία από τις πιο προσιτές πολυτέλειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, ενώ για πολλούς, αποτελεί την μεγαλύτερη ίσως εφεύρεση στην ιστορία του φαγητού! Ο λόγος φυσικά για το delivery. Γιατί δε λέω, χίλια μπράβο σε όποιον σε πρώτη φάση σκέφτηκε τη λογική των εστιατορίων, καταστημάτων με μεγάλη ποικιλία φαγητών για όποιον βαριέται/ δεν έχει όρεξη/ δεν προλαβαίνει να μαγειρέψει. Και θα πώ ακόμη περισσότερα μπράβο σε αυτόν που πρώτος επινόησε την ιδέα του γρήγορου φαγητού, φαγητό τη στιγμή ακριβώς που το θέλεις και με λιγότερα χρήματα.
Τί γίνεται όμως με τις μέρες εκείνες που δεν έχεις όρεξη είτε από κούραση, είτε από άσχημη ψυχολογία, ούτε να συρθείς μέχρι το κρεβάτι; Πώς θα ήταν δυνατή η "τροφοδοσία" μας στις περιπτώσεις αυτές χωρίς αυτή τη σπουδαία ανακάλυψη; Τίποτα άλλο δεν φαντάζει πιο μαγικό από την δυνατότητα να έχεις στο σπίτι σου, μέσα σε περίπου 30', ότι φαγητό έχεις λιγουρευτεί καλομαγειρεμένο και ζεστό!
Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν μου προέκυψε η απορία  περί ιστορίας του delivery -το γιατί μου προέκυψε δεν το ξέρω κι ούτε θα θελα να το ψάξω- ήταν ότι μάλλον η βολική αυτή παράδοση θα ξεκίνησε από κάποιον στριμμένο, πολύ αντικοινωνικό άνθρωπο που δεν ήθελε να συναναστρέφεται καθημερινά πολύ κόσμο και πιθανότατα μία ακόμη από τις πολλές παραξενιές του ήταν ότι δεν του άρεσε να τον βλέπουν να τρώει. Σε μια πρόχειρη αναζήτηση, είδα ότι μάλλον είχα πέσει λίγο έξω, καθώς πραγματικός υπαίτιος ήταν ,λέει, η τηλεόραση, η οποία άρχισε να κατακτά όλο και περισσότερα σπίτια στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Ο κόσμος σταμάτησε να πηγαίνει έξω για φαγητό και ποτό και προτιμούσε να μένει σπίτι βλέποντας tv με τις ώρες και τρώγοντας πρόχειρο φαγητό. Οι πιτσαρίες και τα κινέζικα εστιατόρια, λοιπόν, ήταν εκείνα που εφηύραν την παράδοση του φαγητού στα σπίτια και όταν οι Colonel Sanders και Ray Kroc είχαν την ιδέα να διαφημίσουν τις διάσημες τότε αλυσίδες εστιατορίων τους στην τηλεόραση, η βιομηχανία του delivery ξεκίνησε μία ξέφρενη πορεία άνθισης. 
Η πραγματικά πρώτη παραγγελία φαγητού στον κόσμο ωστόσο δεν έγινε ούτε στην Αμερική, ούτε από ανθρώπους που δεν μπορούσαν να ξεκολλήσουν από τον καναπέ τους. Σύμφωνα με το pizza trivia της αλυσίδας εστιατορίων Mama Theresa, το πρώτο delivery πίτσας στην ιστορία πραγματοποιήθηκε γύρω στα 60 χρόνια νωρίτερα, το 1889, όταν ο ιδιοκτήτης της πιτσαρίας Naples, Raffaele Esposito παρέδωσε μία πίτσα στον βασιλιά και τη βασίλισσα της Ιταλίας που επισκέπτονταν την πόλη. Η βασίλισσα ήθελε οπωσδήποτε να δοκιμάσει αυτό το μοντέρνο νέο φαγητό αλλά δεν καταδεχόταν να επισκεφτεί την πιτσαρία, οπότε το... παρήγγειλε!
Έτοιμη η απάντηση λοιπόν στον επόμενο που θα μας "την πει" για τα βράδια εκείνα που επιλέγουμε να περάσουμε "λακουβιάζοντας" τον καναπέ μας όσο περιμένουμε το delivery.  Βασιλικό προνόμιο! Και δεν ξέρω για σας, εγώ προσωπικά πάντως νιώθω λίγο καλύτερα με τον εαυτό μου μετά την άχρηστη αυτή ανακάλυψη. Καλή μας όρεξη!


Λαμπρινή Αθανασίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου