Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Avatar ή η εξέλιξη του animation


Με ημέρα πρώτης προβολής την 21η Φεβρουαρίου του 2005, με παραγωγούς τους Michael Dante DiMartino και Bryan Konietzko και δίκτυο προβολής το Nickelodeon,  η τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων Avatar ήρθε για να ταράξει τα νερά στον χώρο του animation.

Ίσως, βέβαια, δεν πρέπει να μιλάμε για μία σειρά, αλλά για δύο, καθώς παρακολουθούμε την ιστορία δύο πρωταγωνιστών στον ίδιο κόσμο αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η πρώτη έχει πρωταγωνιστή τον  Aang και έχει τίτλο The Last Airbender ( στα ελληνικά: Ο Τελευταίος Μαχητής του Ανέμου). Η δεύτερη έχει πρωταγωνίστρια την  Korra και έχει τον τίτλο The Legend of Korra (στα ελληνικά: Ο Θρύλος της Κόρρα). Δύο ιστορίες διαφορετικές η μία από την άλλη, όμως αλληλένδετες, καθώς οι επιλογές του παρελθόντος επηρεάζουν το παρόν των χαρακτήρων και του κόσμου ολόκληρου, αλλά και το μέλλον.







Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Ο κόσμος: στον κόσμο του άβαταρ υπάρχουν τέσσερις λαοί: η Φυλή του Νερού, το Βασίλειο της Γης, το Έθνος της Φωτιάς και οι Νομάδες του Αέρα. Κάθε λαός ειδικεύεται σε κάποιο από τα τέσσερα στοιχεία, αντίστοιχα με την ονομασία του. Εκτός, όμως, από τον άβαταρ, ο οποίος μπορεί να ελέγξει και τα τέσσερα στοιχεία, και κάθε φορά μετενσαρκώνεται ως μέλος κάποιου από τους τέσσερις λαούς. Σκοπός του είναι η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στους λαούς, αλλά και ανάμεσα στον κόσμο του και τον κόσμο των πνευμάτων.

Οι δυο ιστορίες:  όπως ειπώθηκε πιο πάνω, στην ουσία παρακολουθούμε τη πορεία των δυο τελευταίων άβαταρ ( στην ουσία του ίδιου προσώπου), και τoν αγώνα τους να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, αντιμετωπίζοντας διαφορετικές καταστάσεις ο καθένας.

Στην πρώτη, λοιπόν, παρακολουθούμε την πορεία του δωδεκάχρονου Aang να σώσει τον κόσμο από το Έθνος της Φωτιάς, το οποίο προσπαθεί να κυριαρχήσει στον κόσμο, και το οποίο έθνος έχει εξαφανίσει εντελώς το λαό του αγοριού, εξού και αποτελεί τον  τελευταίο μαχητή του ανέμου.





Η δεύτερη είναι η ιστορία της Korra, και η οποία εξελίσσεται πολλά χρόνια μετά την εποχή του  Aang. Εδώ βλέπουμε την πραγματική μάχη για την ισορροπία, καθώς η  Korra έρχεται αντιμέτωπη με αντιπάλους, οι οποίοι δεν είναι από τη φύση τους κακοί, απλώς φτάνουν στα άκρα στην προσπάθεια εφαρμογής των ιδανικών που πρεσβεύουν.  

Ποια είναι όμως αυτά τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη συγκεκριμένη σειρά να ξεχωρίζει:


Πρώτα απ’ όλα περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία που αν τα συνδυάσεις, δημιουργούν ένα πρώτης τάξεως τηλεοπτικό προϊόν . Στοιχεία όπως το λεπτομερές σκίτσο (το οποίο θυμίζει αυτό των ιαπωνικών anime), η δομή και η συνοχή του σεναρίου, αλλά και ο παλμός των γεγονότων έδεσαν ώστε να δημιουργήσουν ένα πραγματικό αριστούργημα.



Πέρα, όμως, απ΄ όλα αυτά, υπάρχουν στοιχεία βαθύτερα που καθιστούν την σειρά μία από της καλύτερες, και στο χώρο του animation, αλλά και ευρύτερα.  Πρόκειται για τα  θέματα που θίγονται κατά τη διάρκεια των περιπετειών των πρωταγωνιστών. Θέματα κοινωνικής, ψυχολογικής, ακόμα και πολιτικής φύσεως.

 Για παράδειγμα, γίνεται ευθύ σχόλιο για τα δεινά του πολέμου, και τα αποτελέσματά του. Παρακολουθούμε, λοιπόν, γενοκτονίες ολόκληρων λαών ή παιδιά που μένουν ορφανά εξαιτίας ολοκληρωτικών καθεστώτων.






Ακόμα, έρχονται στο προσκήνιο ζητήματα ανθρώπων με κάποιου είδους «αναπηρία». Χαρακτήρες τους οποίους, όμως, δεν τους βλέπεις με οίκτο, αλλά είναι ικανοί να δημιουργήσουν ή να προκαλέσουν το χάος, και πάντα στο απόγειο της δύναμης τους καταργώντας την οποιαδήποτε προκατάληψη.














Και μιλώντας για προκαταλήψεις, βλέπουμε να γίνεται προσπάθεια κατάρριψης μιας από τις πιο μεγάλες τις εποχής μας, αυτής απέναντι στην ομοφυλοφιλία. (SPOILER ALERT!) Αυτό γίνεται ολοφάνερο στο Legend Of Korra, όπου η πρωταγωνίστρια τελικά συνάπτει ερωτική σχέση με την Assami Sato, μέλος της ομάδας του άβαταρ . Βέβαια, στη σειρά δεν είδαμε κάποια περεταίρω εξέλιξη αυτής της σχέσης, καθώς αυτό το ζήτημα έγινε φανερό στο τελευταίο επεισόδιο.


Ανεξάρτητα, όμως, από τα ζητήματα που θίγονται, σημαντικό ρόλο παίζει και η ανάπτυξη των χαρακτήρων. Βλέπουμε τις εσωτερικές τους διαμάχες, την πορεία τους να αλλάξουν οι ίδιοι αλλά και τον κόσμο. Επιπλέον, βλέπουμε ανθρώπους να φτάνουν στα άκρα για να πετύχουν τον σκοπό τους, ανεξάρτητα αν η αρχική τους πρόθεση είναι καλή ή κακή.  Γιατί οι χαρακτήρες της σειράς δεν είναι οι ίδιοι καλοί ή κακοί. Δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο. Στους ανθρώπους, τουλάχιστον (γενικά στη σειρά υπάρχει, αλλά δε θέλω να κάνω άλλο spoil), και είναι αυτοί που είναι λόγω των διάφορων καταστάσεων, θετικών και αρνητικών που έτυχαν στη ζωή τους.







Αυτά και άλλα πολλά στοιχεία έχουν κάνει τη σειρά τόσο αγαπητή, ώστε να προταθεί, αλλά και να λάβει αρκετά βραβεία (π.χ. Primetime Emmy Awards: Individual Achievement Award)





Επίσης, έχει γίνει και η προσπάθεια για την κινηματογραφική μεταφορά της σειράς ( The Last Airbenber, 2010, σκηνοθεσία: M. Night Shyamalan), η οποία όμως δεν έλαβε και τις καλύτερες κριτικές (κυρίως από τους fans της σειράς).












Ακόμα, έχουν κυκλοφορήσει  κάποια comics και graphic novels που συμπληρώνουν την ιστορία.










Δυστυχώς, δεν έχει ανακοινωθεί κάποια συνέχεια της σειράς ,καθώς οι δημιουργοί έχουν βάλει πλώρη για νέα projects. 


Τελικά, βλέπουμε πως αυτή η σειρά βάζει πολύ ψηλά τον πήχη για τις προσπάθειες άλλων δημιουργών στο μέλλον,  αλλά κυρίως μας  δίνει να καταλάβουμε πως ο χώρος του  animation δεν απευθύνεται μόνο στα μικρά παιδιά, αλλά και στα μεγάλα, και, πως, μέσω μιας τηλεοπτικής σειράς μπορούμε να πάρουμε μαθήματα για την ίδια τη ζωή.  

Mystiro 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου