Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Η Ένατη Tέχνη στην Ελλάδα


Όσο υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι, άλλο τόσο θα υπάρχουν και διαφορετικοί τρόποι έκφρασής τους. Όλοι μας, εξάλλου, έχουμε πράγματα που θέλουμε να πούμε στους άλλους. Αυτό μπορεί να είναι μία και μόνο σκέψη μας. Μπορεί να είναι και μια ιστορία ολόκληρη.
Άλλοτε μπορεί να μιλάμε μέσα από εικόνες, και άλλοτε μέσα από το γραπτό μας λόγο. Τι γίνεται, όμως, όταν εκφραζόμαστε μέσω ενός συνδυασμού και των δυο αυτών πραγμάτων;
Ένα καλό παράδειγμα είναι η έκφραση του ανθρώπου μέσα από τα κόμικς. Από τη στιγμή της εμφάνισής τους, μέχρι και σήμερα, συνεχίζουν να επηρεάζουν, και να διαμορφώνουν ακόμα και συνειδήσεις.
Δεν μιλάμε, δηλαδή μόνο για έναν τρόπο έκφρασης, αλλά για μια τέχνη, και συγκεκριμένα την ένατη, με τη δική της κουλτούρα και πάρα πολλούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

Φυσικά, όταν αναφερόμαστε στα κόμικς, στο μυαλό μας έρχονται ονόματα όπως Superman, Batman, Spider-man, και φυσικά οι κολοσσοί του χώρου, δηλαδή η DC Comics και η Marvel Comics. Όχι άδικα, βεβαίως. Όλα τα προηγούμενα έχουν ως έδρα παραγωγής την Αμερική, όπου και έγιναν τα πρώτα βήματα στις αρχές του 20ου αιώνα.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δημιουργοί δεν έχουν σε τα τίποτα να ζηλέψουν τους Αμερικανούς συναδέλφους τους, δημιουργώντας σειρές και ήρωες με διεθνή απήχηση.
Και θα ρωτήσει κανείς: ποια είναι τα αντίστοιχα βήματα στον χώρο τον κόμικς σε ελληνικό επίπεδο; 
Αυτό επιχειρείται, λοιπόν, παρακάτω. Γιατί εδώ και πολλά χρόνια έχουν γίνει αξιόλογα βήματα και από Έλληνες δημιουργούς που μόνο απαρατήρητα δεν μπορούν να μείνουν.
Παρακάτω θα παρακολουθήσουμε  κάποιες από τις εκδοτικές προσπάθειες που αποδεικνύουν πως και οι Έλληνες δημιουργοί μπορούν να αφήσουν το στίγμα τους στο χώρο της ένατης τέχνης.
 Πάμε λοιπόν:

Βαβέλ
Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην γίνει μνεία στο περιοδικό- θρύλο, το οποίο έθεσε γερές βάσεις, ώστε τα κόμικς να γίνουν αγαπητά στους Έλληνες αναγνώστες. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αυγή μιας νέας εποχής, στης αρχές τις δεκαετίας του ’80, και αφήνοντας το στίγμα του για πολλά χρόνια ακόμα. Αρχικοί εκδότες του ήταν ο Γιώργος Μπαζίνας , η Νίκη Τζούδα και ο Σταύρος Τσελεμέγκος. Αργότερα, συνέχισε ως μόνη εκδότρια η Νίκη Τζούδα. Δεν ήταν απλώς ένα περιοδικό, αλλά μια πρόταση, για όσους εκείνη την εποχή έψαχναν κάτι το διαφορετικό. Το όνομα «Βαβέλ», εξάλλου, δεν ήταν τυχαίο. Συμβόλιζε τη συνύπαρξη πολλών διαφορετικοτήτων σε ένα μέρος (ή σε ένα κομμάτι χαρτί). Το περιοδικό σταμάτησε να εκδίδεται τον Ιούνιο του 2008, και είχε σε σύνολο 246 τεύχη.





Περιοδικό 9
Ένα ακόμα περιοδικό σταθμός για την υποστήριξη, αλλά και την ανάδειξη των Ελλήνων δημιουργών, ήταν το περιοδικό 9. Επρόκειτο για ένθετο περιοδικό που κυκλοφορούσε κάθε Τετάρτη (και αργότερα κάθε Σάββατο) μαζί με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, από τον Ιούνιο του 2000 έως και τον Ιούνιο του 2010. Στις σελίδες του ,ωστόσο, δεν δημοσιεύτηκαν μόνο έργα Ελλήνων δημιουργών,  αλλά έγινε προβολή δημιουργών και απ’ όλο τον κόσμο. Στο «9», βέβαια, πέρα από τη δημοσίευση κόμικς, δόθηκε μεγάλη έμφαση και στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας,  με ποικίλες δράσεις.









Άλλα περιοδικά σχετικά με τον χώρο των κόμικς στην Ελλάδα ήταν τα: Comic-ζείνΦόναξ και Σπλατς







Αρκάς

Και ποιος δεν ξέρει τον Αρκά; Μπορεί τα πραγματικά του στοιχεία να αποτελούν ένα μυστήριο, αλλά τα έργα του σίγουρα όχι. Έχοντας αφετηρία και αυτός το περιοδικό «Βαβέλ», έχει καταφέρει να έχει συχνή παρουσία μέχρι σήμερα σε διάφορα έντυπα. Οι σειρές που έχει δημιουργήσει είναι πασίγνωστες (το ίδιο και οι χαρακτήρες του), και δεν είναι απλές ιστοριούλες και μόνο, αλλά και ένα σχόλιο για τα θέματα της καθημερινότητας, της πολιτικής και της κοινωνίας γενικότερα.






Ομάδα Ύψιλον

Η ελληνική απάντηση στην Justice League και στους Avengers; Πολύ πιθανό. Σίγουρα μια αξιόλογη προσπάθεια που κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2004 από τις εκδόσεις «Ψυχής τα Λαμπυρίσματα», με δημιουργούς τους Βασίλη Χειλά, Θάνο Κόλλια και Γιάννη Αλέρτα. Πρόκειται για την ομάδα του Κυανόλευκου ( κάτι σαν τον Έλληνα Captain America), και τους συντρόφους του: Πυθία, Υγρόν Πυρ, Ήβη, Πάνας, Δαίμων και Κίρκη, και οι οποίοι αποτελούν τους εγγυητές των ισορροπιών σε μια σύγχρονη Ελλάδα. 









Τα χρονικά του Δρακοφοίνικα 
Παραμένοντας στον ίδιο εκδοτικό οίκο, πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά και στη σειρά «Τα χρονικά του Δρακοφοίνικα».  Μια περιπέτεια φαντασίας, σε ένα φανταστικό (φυσικά) κόσμο, με δημιουργό τον Γιάννη «Rubus» Ρουμπούλια. Μέσα από αρκετές δυσκολίες, η σιερά ολοκληρώθηκε σε μια ολοκληρωμένη συλλογή  με τίτλο «Τα χρονικά του Δρακοφοίνικα Omnibus»












Logicomix
Πρόκειται για ένα από τα πιο αναγνωρισμένα κόμικς διεθνώς. Πρόκειται για δημιούργημα των Απόστολου Δοξιάδη και Χρίστου Παπαδημητρίου, σε εικονογράφηση Αλέκου Παπαδάτου και Annie di Donna. Πρωταγωνιστής είναι ο μαθηματικός και φιλόσοφος Μπέρναρντ Ράσελ στην προσπάθειά του για την «θεμελιακή αναζήτηση στα μαθηματικά». Ωστόσο, και άλλες σπουδαίες προσωπικότητες του πνεύματος κάνουν την εμφάνισή τους από το βιβλίο. Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2008 από τις εκδόσεις ‘Ίκαρος, αλλά σύντομα γνώρισε την επιτυχία και σε άλλες χώρες, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.








Τελικά, ο χώρος των κόμικς στην Ελλάδα έχει άξιους εκπροσώπους, οι οποίοι καταβάλουν απίστευτη προσπάθεια, αλλά και αγάπη για να αποκτήσει και στη χώρα μας η ένατη τέχνη τη αξία που της αρμόζει. Το σίγουρο είναι πως ο δρόμος είναι δύσκολος , αλλά αναλογιζόμενοι όλες τις παραπάνω εκδόσεις ( και άλλες, στις οποίες δεν έγινε αναφορά), ελπίζουμε τα καλύτερα για το μέλλον.    


       Mystiro

Πηγές: http://www.24grammata.com/ 
http://www.lifo.gr/
http://www.os3.gr/
     https://el.wikipedia.org/   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου