Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Ωδή στα αδέσποτα του Πανεπιστημίου

Η φράση «το κακό με τα αδέσποτα έχει παραγίνει» συνοψίζει το νόημα των δεκάδων δημοσιευμάτων του τοπικού τύπου με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση Δημάρχου και Πρύτανη για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Παρόμοιες συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί βέβαια πολλές φορές στο παρελθόν αλλά τώρα φαίνεται πως ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κοντεύει να ξεπεράσει εκείνον των φοιτητών.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού όμως, και αν κάποιος δει το ζήτημα από διαφορετική οπτική γωνία θα διαπιστώσει πως η μεγάλη παρουσία αδέσποτων έχει να προσφέρει και κάτι καλό στο Ίδρυμα.
Είναι γεγονός πως το εσωτερικό κάθε πανεπιστημιακού χώρου, και όχι μόνο της Ελλάδας, λειτουργεί ως ξενιστής άλλων κοινοτήτων, συχνά εγκληματικών. Είτε πρόκειται για μικροεμπόρους ναρκωτικών, είτε για εξωπανεπιστημιακούς, που εκμεταλλεύονται το άσυλο προς εξυπηρέτηση απροσδιόριστων συμφερόντων, είτε -στην καλύτερη περίπτωση- για συλλόγους στρατολόγησης μελλοντικών πολιτικών και ψηφοφόρων.
Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όμως, που περιστατικά βίας και εγκληματικότητας σπανίως αναφέρονται, το ρόλο του ταραχοποιού αναλαμβάνουν οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Τα καλόψυχα -κατά τα άλλα- τετράποδα προκαλούν πανικό σε όσους δεν είναι και τόσο φιλόζωοι, αναποδογυρίζουν κάδους απορριμμάτων και δίνουν μια νότα πρωτοτυπίας στην καθημερινότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Στα αμφιθέατρα ποιου άλλου πανεπιστημίου αδέσποτα σκυλάκια παρακολουθούν μαθήματα φιλολογίας, μαθηματικών και ιατρικής; Στα σκαλιά ποιας άλλης πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης κοιμούνται αποκαμωμένα από την εξουθενωτική μελέτη;
Και πώς θα μπορούσε κανείς να παραλείψει τη συντροφιά που κρατούν στους φοιτητές συνοδεύοντας τους τα βράδια με ασφάλεια από την λέσχη στις εστίες, γαυγίζοντας προειδοποιητικά σε τυχόν κακόβουλες παρουσίες;
Τα αδεσποτάκια, πάλι, επιτηρούν τις διατροφικές συνήθειες των φοιτητών διεκδικώντας τουλάχιστον τη μισή μερίδα κρέατος τα μεσημέρια Τρίτης, Πέμπτης και Σαββάτου και αφήνοντας τους να γευματίσουν ανενόχλητοι τα υγιεινά όσπρια και τα λαδερά τους τις υπόλοιπες μέρες.

Ίσως θα έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω από τους φορείς αξιολόγησης, και να ανεβάσουν μερικές θέσεις το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην επόμενη κατάταξη. 

Ε.Μ. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου